Yee's Hung Ga Kung Fu Helsingborg

Svenska Engelska

Tai Chi

Tàijíquán (T'ai chi ch'uan, 太極拳 eller 太极拳) är en stridskonst besläktad med daoismen. Den genomsyras av balansen mellan de två krafterna yin och yang. Används även som terapiform inom traditionell kinesisk medicin. Fokuserar på inre styrka, koncentration, balans och långsamma rörelser.

Taiji utövas i vad som kallas form. Formen består av en lång serie rörelser som utförs i ett svep utan tydliga övergångar mellan rörelserna. För lite mer avancerade utövare finns "push hands"-tekniker som utövas med en partner. Taiji-former finns även med bredsvärd, rakt svärd och spjut och stav.

När taijiquan används som kampkonst/självförsvar är rörelserna inte längre långsamma. Däremot finns filosofin om mjukt och hårt, cirkulärt och rakt och växlingarna däremellan fortfarande med. I Kina är Taiji en populär gymnastikform

I Kina konstruerades några versioner av taiji där kampmomenten inte brukar betonas så mycket (till exempel 24 formen skapad av Li Tian Ji). Denna taiji har blivit till en kinesisk folkgymnastik. Somliga menar att taiji till och med kan bota sjukdomar.