Yee's Hung Ga Kung Fu Helsingborg

Login
Swedish English

Vad är Kung Fu?

När Bodhidharma vandrade från Indien till Kina för att sprida Zen Buddismen så kom han till Shaolin templet.

Där märkte han att munkarna som var där inte orkade meditera lika länge som han, då började han att lära ut några enkla handformer som även kunde användas som självförsvar. Den fysiska ansträngningen gjorde att det blev enklare att fokusera vid meditation och dessutom lärde de sig att försvara sig mot stråtrövare och djur.

Man tog lärdom av hur djur slogs och tog senare med olika djurstilar, med sina olika karaktärer. Senare kom desertörer och rebeller som sökte skydd i templet och som tog med sig vapen in i formerna som tränades.

Vad är Hung Ga?

Hung Ga (stavas ibland Hung Gar) är en Kung Fu stil med rötter tillbaka till Shaolin templen i Kina, från början en stridskonst för att kunna försvara sig mot och besegra Manchurerna (Ching), som förtryckte det Kinesiska folket.

De som klarade livhanken efter soldaterna bränt ner det södra Shaolin templet bestämde sig för att motarbeta Ching-regeringen och skulle lära rebeller Kung Fu så att de kunde slå ner Ching-soldaterna. En av dessa, som var mästare i tigerstilen, var Hung Hei Gung, som skapade stilen Hung Ga.

Inom Hung Ga lär vi oss att hantera kroppen som ett vapen, men också använda andra vapen, som stav, sabel, spjut, svärd, hillebard och tigergaffel. Vi jobbar med kroppen och dess energier, bygger oss starka men samtidigt ödmjuka.

Vad är Tai Chi?

Tai Chi, som kan översättas till ”stor inre kraft” tränades för att bygga upp sin Chi, eller inre kraft. Detta gjorde man genom att ta rörelser från handtekniker (och även svärdstekniker) och göra dem så att man utnyttjade maximal inre kraft. Tai Chi Chuan är en av de ursprungliga stilarna där teknikerna fortfarande är gjorda för att skada eller döda. Rörelserna görs dock i ett långsamt flöde för att effektivisera den inre kraften.

Varför träna Kung Fu?

Det finns många skäl till att träna Hung Ga, från rent fysiska till mer psykologiska skäl. Fysiskt sätt är Hung Ga en utmärkt träningsform genom sin allsidighet. Varje träningspass innehåller moment där styrka, smidighet, snabbhet, koordination och i viss mån kondition tränas. Hung Ga träningens natur är sådan att man, många gånger utan att man tänker på det, pressar sin kropp lite utöver det vanliga, vilket är en förutsättning för förbättrad fysik. Skador är mycket sällsynta inom Hung Ga, såväl vid träning som vid tävling.

De psykologiska vinsterna vid Hung Ga träning ligger främst i ökad koncentration och självdisciplin samt förbättrat självförtroende. En trygghet i dessa i dessa tider med ökande våld i samhället kan ju vara att Hung Ga utan tvekan är ett mycket effektivt självförsvar. Hung Ga gick ut på att döda fiendesoldater från början, så effektivt som möjligt, så möjligheten att kunna försvara sig med Hung Ga är väldigt goda.

Är Kung Fu en våldssport?

Givetvis inte! Trots att Kung Fu, och då speciellt Hung Ga från början går ut på att döda, så gör man inte det idag. För att bli duktig och utföra riktiga tekniker kräver mycket tid, tålamod, fokus och träning. En buse som vill lära sig slåss har inte det tålamodet. Dessutom så innebär det att komma in i ”Kung Fu familjen” att man lär sig ödmjukhet och respekt, och då slår man inte någon annan.

Man bör dock komma ihåg att även de bästa fruktträd ibland bär rutten frukt.